Wetgever kondigt wijziging reikwijdte arbeidskorting per 2027 aan
- Publicatiedatum 18 mrt 2025
- Aanpassingsdatum 18 mrt 2025
- Leestijd 3 min
Vanaf 2027 kan in geen enkel geval meer arbeidskorting worden toegepast over socialezekerheidsuitkeringen. Dat heeft forse financiële gevolgen voor mensen die op dat moment een dergelijke uitkering ontvangen via de werkgever. Het gaat dan bijvoorbeeld om een WGA-uitkering die de werkgever doorbetaalt. Deze wetswijziging is het gevolg van een arrest van de Hoge Raad uit november 2024. Daarin oordeelde de Hoge Raad dat het verschil tussen uitkeringsgerechtigden die de uitkering via de werkgever ontvangen (wel arbeidskorting) en uitkeringsgerechtigden die de uitkering via het UWV ontvangen (geen arbeidskorting) verboden discriminatie is. Dit artikel behandelt de wijziging van de reikwijdte van de arbeidskorting per 2027 alsmede de aanleiding daarvoor.
De arbeidskorting op hoofdlijnen
De arbeidskorting is ooit ingevoerd als opvolger van het arbeidskostenforfait. Met de arbeidskorting worden twee doelen nagestreefd. Ten eerste het bieden van een compensatie voor de gemaakte arbeidskosten door de werkende. Ten tweede het stimuleren van de arbeidsparticipatie. Dit laatste doel is steeds meer op de voorgrond komen te staan. De forse stijging van de arbeidskorting heeft ertoe geleid dat er een groot verschil is ontstaan in het bruto-nettotraject tussen uitkeringsgerechtigden en werkenden. De arbeidskorting is namelijk alleen van toepassing op zogeheten ‘arbeidsinkomen’ waaronder op het gebied van loon alleen het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking valt.
Samenvoegbepaling leidt tot ongelijke behandeling van gelijke gevallen
Met betrekking tot de toepassing van de arbeidskorting doet zich op socialezekerheidsuitkeringen een bijzondere situatie voor. Die situatie is het gevolg van de zogeheten ‘samenvoegbepaling’ voor de loonheffingen. Deze bepaling maakt dat een werkgever verschillende looncomponenten mag samentellen voor het berekenen van de loonheffingen. Dit leidt ertoe dat als een socialezekerheidsuitkering (zoals een WGA-uitkering) via de werkgever wordt betaald, de arbeidskorting wordt toegepast op het geheel aan looncomponenten (samengevoegd). De werkgever hoeft dan geen nadere splitsing aan te brengen tussen loon uit vroegere en tegenwoordige arbeid. Iemand in dezelfde positie die die uitkering ontvangt via het UWV heeft echter geen recht op de arbeidskorting. Het is overigens de vraag of deze toepassing en uitleg van de samenvoegbepaling wel correct is. Daarover bestaat discussie. Feit is echter dat deze werkwijze al jaren wordt aanvaard. De Hoge Raad oordeelde in november 2024 dat deze ongelijke behandeling van gelijke gevallen kwalificeert als discriminatie.
Wetgever perkt reikwijdte arbeidskorting en samenvoegbepaling per 2027 in
Het is aan de wetgever om de discriminerende regel aan te passen. Hij stelt voor om het toepassingsbereik van de arbeidskorting in te perken. Die inperking houdt in dat in geen enkel geval de arbeidskorting nog mag worden toegepast op socialezekerheidsuitkeringen. Dat geldt ook bij toepassing van de samenvoegbepaling door de werkgever. De werkgever dient de uitkering vanaf 2027 ook bij samenvoeging aan te merken als loon uit vroegere arbeid. Duidelijk is dat deze wetswijziging forse financiële gevolgen gaat hebben voor mensen die via de werkgever een socialezekerheidsuitkering ontvangen. Zij gaan er in de meeste gevallen netto op achteruit. De wetgever verwacht een gemiddelde achteruitgang van € 3.000 netto per jaar. Dat is echter inclusief de vooruitgang die een (heel) kleine groep ervaart. Het beeld is daardoor vertekend.
Kabinet verkent fundamentelere herzieningen heffingskortingen
Over de heffingskortingen is de afgelopen jaren al veel gezegd. Het is een bijna ondoorgrondelijk geheel dat in de praktijk allerlei onwenselijke uitkomsten heeft en dat verre van transparant is. Het is goed dat het kabinet in zijn brief expliciet opmerkt te kijken naar de samenloop van uitkeringen en heffingskortingen in het algemeen. Hopelijk leidt dat op niet al te lange termijn tot een grondige systeemwijziging. Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.
Bronnen:
Meer over dit thema:
- Hoge Raad: verboden discriminatie door ongelijke behandeling bij arbeidskorting en socialezekerheidsuitkeringen.
- Afschaffing inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) per 2027 en overgangsrecht.
- Hoge Raad: in aftrek weigeren als zorgkosten van ivf-behandeling bij homostellen vormt geen discriminatie.
Fiscale vraag?
Hebt u een fiscale vraag of deskundig fiscaal advies nodig? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.
"*" geeft vereiste velden aan