Hoge Raad: schending verplichting tot verstrekken gegevens in WOZ-zaak leidt tot proceskostenvergoeding en griffierechtenvergoeding
- Publicatiedatum 19 feb 2025
- Aanpassingsdatum 19 feb 2025
- Leestijd 4 min
De heffingsambtenaar is verplicht om op verzoek aan de belanghebbende stukken te verstrekken die een onderbouwing geven op de WOZ-waarde. Het taxatieverslag is daarvan een bekend voorbeeld, maar de verplichting is ruimer. De Hoge Raad heeft zich de afgelopen jaren regelmatig over deze verplichting uitgelaten. Zo oordeelde hij in 2023 over de reikwijdte van de verplichting en in 2025 over het recht op een proceskostenvergoeding en griffierechtenvergoeding als de heffingsambtenaar de regels niet of onjuist nakomt. Op 7 februari 2025 heeft de Hoge Raad zich hier weer over uitgelaten. In deze zaak staan diverse vragen centraal. Het nieuwe element is gelegen in het antwoord op de vraag of het voor de proceskostenvergoeding en de griffierechtenvergoeding relevant is dat de belanghebbende zich al in de bezwaarfase een goed oordeel kon vormen over de WOZ-waarde, ondanks de schending van de verplichting tot het verstrekken van gegevens.Â
Hof (2023) ziet geen strijd met regels over verstrekken van gegevens aan belanghebbende
Deze zaak gaat over een belanghebbende die eigenaar is van een woning. Hij is het oneens met de WOZ-waarde en gaat in bezwaar. In de bezwaarfase ontvangt hij het taxatieverslag. Hij verzoekt specifiek om nadere stukken, maar krijgt die niet. Het bezwaar wordt ongegrond verklaard en de belanghebbende gaat naar de rechter. De rechter verklaart het beroep ongegrond en het gerechtshof bevestigt in hoger beroep dat oordeel. Volgens het gerechtshof heeft de heffingsambtenaar de regels over gegevensverstrekking niet geschonden. Het toesturen van het taxatieverslag was voldoende. Ook had de belanghebbende de heffingsambtenaar aan het informatieverzoek moeten herinneren. Tot slot geeft het hof aan dat als al sprake zou zijn van een schending, dat niet tot vernietiging van de uitspraken zou leiden, omdat de belanghebbende niet in zijn belangen is geschaad. Volgens het hof kon hij zich op basis van de beschikbare informatie al een gefundeerd beeld vormen van de WOZ-waarde.
Geschilpunten over verstrekken gegevens in WOZ-zaak en proceskostenvergoeding
De belanghebbende is het met het oordeel van het gerechtshof oneens en stapt naar de Hoge Raad. Hij voert een aantal argumenten aan:
- De heffingsambtenaar heeft de regels over het verstrekken van gegevens wel geschonden.
- Het was niet nodig om de heffingsambtenaar aan het informatieverzoek te herinneren.
- Dat belanghebbende zich een oordeel kon vormen over de waarde van de woning is niet relevant bij het beoordelen of de gegevens correct zijn verstrekt en de heffingsambtenaar zijn verplichtingen is nagekomen.
- Er bestaat wel recht op een proceskostenvergoeding en griffierechtenvergoeding.
Hoge Raad (2025) wijst eerst op recente uitspraken over informatieverplichting in WOZ-zaken
De Hoge Raad verwijst bij de beantwoording van het grootste deel van de vragen naar zijn arresten uit 2023 en 2025. In 2023 oordeelde hij dat de regels over gegevensverstrekking niet alleen zien op het taxatieverslag, maar ook op andere stukken. De heffingsambtenaar heeft alleen het taxatieverslag verstrekt, ondanks dat verzocht is om meer stukken. Daarmee is sprake van een schending van de verplichting tot gegevensverstrekking. In 2025 heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de belanghebbende de heffingsambtenaar niet hoeft te herinneren aan een informatieverzoek. Ook oordeelde hij dat bij schending van de regels over gegevensverstrekking er recht bestaat op een proceskostenvergoeding en griffierechtenvergoeding, tenzij sprake is van bijzondere omstandigheden. De vraag die in deze procedure nog voorligt is of het feit dat de belanghebbende zich een gefundeerd oordeel heeft kunnen vormen over de waarde een bijzondere omstandigheid vormt.
Hoge Raad (2025): het kunnen vormen van een gefundeerd oordeel is geen bijzondere omstandigheid
De Hoge Raad geeft een duidelijk oordeel. De omstandigheid dat de belanghebbende zich over de waarde van de woning al in de bezwaarfase een gefundeerd oordeel heeft kunnen vormen is geen bijzondere omstandigheid. Dat betekent dat de belanghebbende recht heeft op een proceskostenvergoeding en een griffierechtenvergoeding. Deze vergoedingen dienen alsnog te worden voldaan aan de belanghebbende.
Het recht op gegevens in fiscale procedures
De in dit artikel beschreven regels over gegevensverstrekking zien specifiek op WOZ-zaken. In het belastingrecht bestaan ook algemene regels over het verstrekken van de op de zaak betrekking hebbende stukken door de inspecteur. Niet zelden ontstaat discussie over de juiste naleving van deze verplichtingen. Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.
Bronnen:
- Hoge Raad 7 februari 2025, ECLI:NL:HR:2025:185 (Proceskostenvergoeding wegens schending verplichting tot delen gegevens door heffingsambtenaar in WOZ-zaak).
- Gerechtshof Amsterdam 31 maart 2023, ECLI:NL:GHAMS:2023:257 (Hof weigert proceskostenvergoeding en oordeelt dat heffingsambtenaar de informatieverplichting niet heeft geschonden).
Meer over dit thema:
Fiscale vraag?
Hebt u een fiscale vraag of deskundig fiscaal advies nodig? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.
"*" geeft vereiste velden aan