Omzetbelasting (btw)

Vrijwel iedere Nederlander heeft met de omzetbelasting (btw) te maken. Het is een belasting die aansluit bij de bestedingen. Ondernemers brengen de btw in rekening aan hun klanten en moeten deze vervolgens afdragen aan de Belastingdienst. Daartegenover staat het zogenaamde aftrekrecht, wat maakt dat ondernemers de aan hun in rekening gebrachte btw kunnen terugvragen. De omzetbelasting is er een die op het oog eenvoudig is. Toch is er in de praktijk zeer veel discussie over de manier waarop de btw-regels werken. Dat komt vooral door uitzonderingen, vrijstellingen en bijzondere regelingen. De financiële impact van een btw-fout is vaak groot.

Deze pagina is onze btw-overzichtspagina. U treft hieronder gecategoriseerd onze artikelen over dit onderwerp aan. Onze informatie is niet bedoeld als vervanging voor btw-advies en niet zelden is het voor ons onmogelijk om alle uitzonderingen en situaties te beschrijven. In veel gevallen is het daarom verstandig en lonend om advies in te winnen. U kunt daarvoor altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om te kijken wat wij voor elkaar kunnen betekenen. Wij gebruiken de termen omzetbelasting en btw hierna door elkaar. Artikelen over rechtspraak zijn geschreven naar aanleiding van nationale of internationale rechtspraak.

Bent u helemaal nieuw in de wereld van de btw? Lees dan ook eens ons artikel ‘Wat is btw?’.

 

De btw-ondernemer

Economische activiteit niet bewezen; geen btw-ondernemer

Fiscale eenheid btw

Fiscale eenheid btw vereist geen meerderheid van stemrechten

 

Belast, onbelaste en plaats van presteren voor de omzetbelasting / btw

Parkeerterrein is bouwwerk voor btw

Geen vrijstelling btw of laag tarief voor hockeytrainer

Nultarief btw op levering en installatie zonnepanelen per 2023

Hoog tarief btw op lachgas per 2023

 

Aftrekken, verleggen, herzien en heffen in de btw

Btw besparen bij verkoop auto aan DGA is toelaatbaar

Btw herzien

Herziening biedt geen foutherstel voor gemiste btw-aftrek

 

Bijzondere regelingen in de omzetbelasting

De kleineondernemersregeling (KOR) per 2020

 

Administratieve en formele verplichtingen in de btw

Wet implementatie Richtlijn betalingsdienstaanbieders

Inlenersaansprakelijkheid bij arbeidskrachten voor loonheffingen en omzetbelasting

De suppletieverplichting in de omzetbelasting

 

Advisering over omzetbelasting / btw

Vrijwel dagelijks staan wij ondernemers bij die ingewikkelde btw-problemen hebben. Soms gaat het om een vraag over het terugvragen van belasting, soms over herziening en soms over geschillen tijdens een boekenonderzoek. Omdat de btw vaak een grote, financiële impact op de onderneming kan hebben, is het verstandig om tijdig goed advies in te winnen. Kunt u ook wel wat hulp gebruiken? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

 

Disclaimer

Onze artikelen zijn geschreven met als doel kennisdeling. Wij aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of verouderde informatie. Onze teksten zijn geen vervanging van professioneel advies en moeten ook zeker niet zo worden beschouwd. Het gebruiken van onze teksten is toegestaan, maar wij waarderen het als een bronvermelding wordt opgenomen.

 

Fiscale vraag?

Hebt u een fiscale vraag of deskundig fiscaal advies nodig? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

 

Volg ons ook op LinkedIN.