De Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen gaat op hoofdlijnen over twee zaken en gaat in per 2025. Ten eerste gaat het wetsvoorstel over de kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen. Daarover gaat dit artikel. Ten tweede bevat het wetsvoorstel de regels over het vervallen van de zelfstandige belastingplicht van de open commanditaire vennootschap. Op die maatregel gingen wij in diverse andere artikelen al in. Dit artikel richt zich uitsluitend op het fiscaal kwalificatiebeleid voor (buitenlandse) rechtsvormen per 2025.
Hoe ziet het fiscaal kwalificatiebeleid voor buitenlandse rechtsvormen er nu uit?
Het huidige beleid is gebaseerd op de zogenaamde rechtsvormvergelijkingsmethode. Die methode is niet wettelijk verankerd, maar opgenomen in een besluit. Bij het toepassen van deze methode wordt gekeken of een buitenlands lichaam vergelijkbaar is met een Nederlandse rechtsvorm. Dit gebeurt door diverse, civielrechtelijke kenmerken te vergelijken. Over het algemeen wordt gekeken naar:
- Het eigendom;
- De aansprakelijkheid van participanten;
- Of sprake is van een in aandelen verdeeld kapitaal;
- Hoe de toe- en uittreding is geregeld.
Aangezien de Nederlandse werkwijze internationaal gezien afwijkt van wat ‘gangbaar’ is, wordt tot wijziging overgegaan. Deze wijziging bestaat uit de volgende acties:
- De rechtsvormvergelijkingsmethode wordt opgenomen in de wet;
- Er komen twee aanvullende methoden: de vaste methode en de symmetrische methode. Deze zijn van toepassing als de rechtsvorm onvoldoende vergelijkbaar is met een Nederlandse rechtsvorm.
In de volgende paragrafen ga ik op deze wijzigingen nader in.
Het opnemen van de rechtsvormvergelijkingsmethode in de wet
De rechtsvormvergelijkingsmethode wordt opgenomen in de toepasselijke wetten. Dat zijn de: vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, dividendbelasting en bronbelasting. Het gevolg hiervan is dat de rechtsvormvergelijkingsmethode ook vanaf 2025 nog het uitgangspunt is bij het kwalificeren van buitenlandse lichamen. De eerste stap is (en blijft) daarom steeds om te kijken of er een Nederlandse rechtsvorm is die voldoende vergelijkbaar is. Als dat het geval is, dan wordt die kwalificatie gevolgd. Op het buitenlandse lichaam zijn dan dezelfde fiscale regels van toepassing als op de Nederlandse rechtsvorm het geval is. Als het buitenlandse lichaam niet (of onvoldoende) vergelijkbaar is met een Nederlandse rechtsvorm, dan pas je de aanvullende methoden toe.
De aanvullende methoden bij het kwalificeren van buitenlandse rechtsvormen
Als een buitenlands lichaam niet vergelijkbaar is met een Nederlandse rechtsvorm, komen de aanvullende methoden in beeld. We kennen op dat gebied straks de vaste methode en de symmetrische methode. De vaste methode pas je toe als het buitenlandse lichaam is gevestigd in Nederland. De symmetrische methode wordt toegepast als het buitenlandse lichaam niet in Nederland is gevestigd. Hierna behandel ik beide methoden.
De vaste methode bij de kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen
De vaste methode pas je toe als een buitenlands lichaam in Nederland is gevestigd. Uitgangspunt bij het toepassen van de vaste methode, is dat het lichaam voor fiscale doeleinden als niet-transparant wordt aangemerkt. Een voorbeeld. Stel dat er een buitenlands lichaam is dat in Nederland is gevestigd. Na het toepassen van de rechtsvormvergelijkingsmethode, is duidelijk dat er geen voldoende vergelijkbare Nederlandse rechtsvorm is. Op grond van de vaste methode wordt dit lichaam dan fiscaal als niet-transparant behandeld. De rechtsvorm is dan zelfstandig belastingplichtig voor onder andere de vennootschapsbelasting.
De symmetrische methode en de kwalificatie van buitenlandse rechtsvormen
De symmetrische methode is van toepassing als het buitenlandse lichaam niet in Nederland is gevestigd. Het buitenlandse lichaam wordt voor fiscale doeleinden dan op dezelfde wijze behandeld als dat het wordt behandeld in de staat van vestiging. Een voorbeeld. Stel dat er een buitenlands lichaam is dat in Luxemburg is gevestigd. Na toepassing van de rechtsvormvergelijkingsmethode is duidelijk dat er niet een voldoende vergelijkbare Nederlandse rechtsvorm is. Als gevolg van de symmetrische methode wordt deze rechtsvorm nu op dezelfde wijze behandeld als in Luxemburg het geval is.
Buitenlandse rechtsvormen leiden soms tot discussie met de Belastingdienst
De in dit artikel beschreven wijzigingen zijn vooral bedoeld om internationale afwijkingen te bestrijden en zogenaamde hybride mismatches te voorkomen. Aangezien er volgens de wetgever een noodzaak is om aanvullende methoden in te voeren, wordt die kans gelijk aangegrepen om het huidige beleid, in de wet te verankeren. Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.
Bronnen:
Parlementair dossier bij de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen
Lees ook onze artikelen over:
Afschaffen van de open cv en de gevolgen voor de overdrachtsbelasting
Aandelenfusie met open cv bij bedrijfsopvolging
Afschaffen van de open cv en de gevolgen voor de inkomstenbelasting
Box 2 gevolgen bij omzetten open cv in besloten cv
Afschaffen van de open cv en de gevolgen voor de vennootschapsbelasting