Belastingdienst en privégebruik bestelauto van de zaak

Wie een auto van de zaak ook voor privédoeleinden mag gebruiken, wordt geconfronteerd met de bijtellingsregels. Op deze regels gelden diverse uitzonderingen. Een van deze uitzonderingen ziet op de bestelauto die naar aard en inrichting (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoeren van goederen. Ook geldt een uitzondering voor een bestelauto die buiten werktijd niet kan worden gebruikt door de werknemer. Tot slot heeft de werkgever de mogelijkheid een voldoende stevig verbod op privégebruik op te leggen. Ook dan mag bijtelling achterwege blijven. In dit artikel ga ik nader in op deze bijzondere regelingen bij het privégebruik van de bestelauto van de zaak en de controle door de Belastingdienst.

Bestelauto die niet geschikt is voor gebruik in privé

Niet iedere bestelauto van de zaak leent zich goed voor privégebruik. Zo komt uit de wet naar voren dat geen bijtelling geldt voor de bus die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is voor het vervoer van goederen. Dat is een vrij open norm. Uit de jurisprudentie komen in elk geval twee ‘soorten’ bestelauto’s van de zaak naar voren waar dit bij geldt. Dat zijn bestelauto’s waarbij echt worden gekeken naar de inrichting (zoals het aantal stoelen), maar ook bestelauto’s die bijvoorbeeld door een hoge mate van vuilheid, ongeschikt zijn voor privégebruik. Beide categorieën komen hierna, met praktijkvoorbeeld, aan de orde. Tot slot kan worden gewezen op bestelauto’s die dagelijks op het bedrijfsterrein achterblijven en waarbij de werkgever de sleutels, onder toezicht, onder zich houdt buiten werktijd. De werkgever die zich met betrekking tot een zakelijke bestelauto op een van deze situaties beroept, dient zich goed te beseffen dat de Belastingdienst streng controleert op mogelijk gebruik in privé. Bij onjuistheden kan dit leiden tot forse naheffing van loonbelasting en premies.

Bestelauto door inrichting niet geschikt voor gebruik in privé

In 2006 boog het gerechtshof ’s-Hertogenbosch zich over een interessante zaak. Het ging in deze zaak om een bestelauto van een bloemenwinkel. Achterin waren stellages aangebracht voor het vervoer van bloemen en planten. Voorin de auto was uiteraard de bestuurdersstoel aanwezig, maar ook nog een tweede stoel. Deze tweede stoel is primair bedoeld voor een bijrijder/ hulp bij het laden en lossen. De Belastingdienst meent dat de regels over bijtelling voor de loonbelasting, van toepassing zijn. Volgens het gerechtshof is een dergelijke bestelauto/bedrijfsbus (nagenoeg) uitsluitend geschikt voor het vervoeren van goederen. De bijtellingsregels zijn dan niet van toepassing. De Hoge Raad liet deze uitspraak in stand en opende de deur voor omstandigheden waaronder een bestelauto niet geschikt kan zijn voor privégebruik. Dit leidde al snel tot de (hierna te bespreken) uitspraken over bestelauto’s die te vies zijn voor privégebruik.

De vieze bestelauto van de zaak en bijtelling

Enigszins oneerbiedig gezegd, zijn er ook uitspraken over bestelauto’s die te vies zijn voor privégebruik. Zo oordeelde het gerechtshof ’s-Hertogenbosch in 2010 dat de bestelauto van een schilder de vies is en te veel stinkt om privégebruik mogelijk te maken. Ook kon de belastingplichtige aannemelijk maken dat hij geen aanleiding had om de bestelauto privé te gebruiken. In 2012 boog het gerechtshof Arnhem zich over de zaak van een interieurbedrijf. De bestelauto in deze zaak werd als te stoffig en vies beoordeeld om voor privégebruik te (kunnen) dienen. De praktijk leert dat de Belastingdienst niet snel aanneemt dat bijtelling achterwege mag blijven omdat een bestelauto te vies is voor privégebruik.

Het verbod op privégebruik van een bestelauto en de Belastingdienst

Tot slot heeft de werkgever de mogelijkheid om een verbod op privégebruik op te leggen. Een dergelijk verbod moet schriftelijk zijn vastgelegd, bij de loonadministratie worden bewaard en voldoende gehandhaafd worden. Indien nodig met passende sancties voor werknemers die het verbod op privégebruik van de bestelauto overtreden. De Belastingdienst heeft een voorbeeldafspraak gepubliceerd die in elk geval voldoet aan de gestelde eisen. Een maatwerk afspraak is uiteraard ook mogelijk, maar raadzaam is dan om de afspraak voor goedkeuring voor de leggen aan de Belastingdienst. Een verbod op het gebruik van de bestelauto of (bedrijfs)bus in privé, dat voldoet aan de eisen en in de praktijk wordt nageleefd, is voor de Belastingdienst aanvaardbaar.

Geen bijtelling bestelauto betekent verloning werkelijk privévoordeel

Dat de bijtellingsregels niet van toepassing zijn, betekent niet dat privégebruik door werknemers ‘kosteloos’ mogelijk is. Het eventuele privégebruik moet door de werkgever worden bijgehouden en verloning moet plaatsvinden over het werkelijke voordeel. Dat kan bijvoorbeeld door het aantal privékilometers te vermenigvuldigen met wat het kost om een dergelijke bestelauto te huren. Indien dit binnen een onderneming veel voorkomt, kan het verstandig zijn om een afspraak met de Belastingdienst te maken over de wijze waarop het privévoordeel wordt bepaald en verloond. Dat voorkomt discussies en mogelijke naheffingen in de toekomst. Ook hier leert de ervaring dat de Belastingdienst over dit soort situaties liever vooraf afspraken maakt, dan achteraf in het kader van toezicht en handhaving.

Advies bestelauto, bijtelling en Belastingdienst

Het privégebruik van een bestelauto van de zaak is een speerpunt bij controles door de Belastingdienst. Een goede administratie en duidelijke, interne afspraken, zijn een hard vereiste. In de praktijk helpen onze fiscalisten bijna dagelijks ondernemers met het juist vormgeven van afspraken over de auto van de zaak. Daarbij komt vaak de vraag op die in dit artikel centraal staat: is de bestelauto beschikbaar voor gebruik in privé door de werknemer? Ook staan wij ondernemers bij die door de Belastingdienst worden aangesproken op het privégebruik van de auto’s van de zaak. Hebt u vragen over dit onderwerp? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

 

Bronnen:

Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 25 augustus 2006, ECLI:NL:GHSHE:2006:AZ8214 (Bestelauto bloemenwinkel door aard en inrichting ongeschikt voor privégebruik)

Hoge Raad 29 mei 2009, ECLI:NL:HR:2009:BB3475 (Hoge Raad opent deur voor bestelauto’s die door andere omstandigheden ongeschikt zijn voor privégebruik)

Gerechtshof Amsterdam 9 februari 2010, ECLI:NL:GHAMS:2010:BL5620 (Bestelauto schilder te vies voor privégebruik)

Gerechtshof Arnhem 13 december 2011, ECLI:NL:GHARN:2011:BU9130 (Bestelauto interieurbouwer te vies en te stoffig voor privégebruik)

Lees ook onze artikelen over:

Auto van de zaak en bijtelling

Doorlopend afwisselend gebruik van een bestelauto

De verklaring geen privégebruik auto

De verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto

Bovennormbijdrage en eigen bijdrage privégebruik auto

 

Fiscale vraag?

Hebt u een fiscale vraag of deskundig fiscaal advies nodig? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.