Aftrekbeperking ook van toepassing als loon via werkkostenregeling (WKR) onbelast is

Het merendeel van de ondernemers krijgt bij het doen van de winstaangifte, te maken met kostenaftrekbeperkingen. Een goed voorbeeld is de aftrekbeperking voor voedsel, drank en genotsmiddelen. Vaak is het zo dat het personeel op de werkplek gebruikmaakt van bijvoorbeeld de mogelijkheid om in de kantine wat te eten of te drinken. Als uitgangspunt geldt dan dat de kostenaftrekbeperking van toepassing is, tenzij de verstrekkingen in de loonbelasting zijn betrokken. Recent oordeelde het hof over de vraag of sprake is van ‘betrekken in de loonbelasting’, als de kosten in de werkkostenregeling (WKR) worden ondergebracht. Volgens het hof is dat niet het geval dus is de kostenaftrekbeperking van toepassing. In dit artikel behandel ik deze zaak over de aftrekbeperking op kosten die via de WKR als loon onbelast zijn gebleven.

Supermarkt meent dat kostenaftrekbeperking niet van toepassing is

De belastingplichtige in deze zaak heeft een supermarkt. Er worden zaken vergoed en verstrekt aan de werknemers. Meer specifiek gaat het om op de werkplek genuttigde maaltijden, consumpties, feestjes en werkkleding. De werkgever past op deze vergoedingen en verstrekkingen de werkkostenregeling toe. In zijn belastingaangifte merkt hij op dat naar zijn mening de aftrekbeperking voor deze kosten, niet van toepassing is. De kosten zijn door de werkwijze van de ondernemer namelijk al in de loonbelasting betroken. De Belastingdienst is het daarmee oneens. Een procedure volgt.

In aftrek beperkte kosten en uitzondering voor loon

Het doel van de regels over de aftrekbeperking luidt als volgt. De wetgever meent dat het gerechtvaardigd is dat belastingheffing plaatsvindt over privébesparingen van het personeel. Onder de huidige wetgeving (2023) is het zo dat tot een bedrag € 5.100 de kosten niet in aftrek komen. De belastingplichtige kan er ook voor kiezen om 80% van de kosten in aftrek te brengen. Als het gaat om een onderneming die voor de winst in de vennootschapsbelasting wordt belast, gelden net andere regels. Indien 0,4% van de loonsom hoger is dan € 5.100, is dat hogere bedrag leidend. Voor het percentage van 80% geldt in de vennootschapsbelasting een percentage van 73,5%. Het gaat (voor zover relevant in deze zaak) om kosten voor voedsel, drank, genotsmiddelen en representatie. Daarbij geldt dat de aftrekbeperking niet van toepassing is, als de kosten als loon zijn verantwoord. Daarover gaat het in deze zaak.

Belastingplichtige meent dat vergoedingen en verstrekking zijn verloond

De ondernemer voert aan dat de aftrekbeperking niet ziet op loonkosten. Hij heeft de vergoedingen en verstrekkingen die centraal staan in deze procedure, als volgt verwerkt. Eerst is bepaald of sprake is van loon. Dat is het geval. Daarna heeft hij de vergoedingen en verstrekkingen aangewezen voor de werkkostenregeling (WKR). Dat leidt ertoe dat de werkgever de eventuele belastingheffing op zich neemt. Voor de werknemers is sprake van onbelaste vergoedingen/ verstrekkingen. Volgens de werkgever is nog steeds sprake van loon en dus is de aftrekbeperking niet van toepassing. De Belastingdienst meent dat als een vergoeding of verstrekking loon vormt, maar onbelast is (hier door toepassing van de WKR), de aftrekbeperking van toepassing is.

Gerechtshof duidt verhouding aftrekbeperking, loon en werkkostenregeling (WKR)

Het gerechtshof kijkt eerst naar de regels over de aftrekbeperking. Zij stelt vast dat niet in geschil is dat alle genoemde posten in principe onder de aftrekbeperking kunnen vallen. Vervolgens oordeelt het hof dat uit de wetsgeschiedenis naar voren komt dat het de bedoeling is dat de aftrekbeperking niet van toepassing is op loonkosten van de werkgever als de vergoedingen/ verstrekkingen tot het belaste loon zijn gerekend. Zo wordt de volgende passage uit de memorie van toelichting geciteerd:

andersom geldt steeds dat indien de vergoeding voor de werknemer belastbaar loon is, de aftrekbaarheid van dit loonbestanddeel in de winstsfeer niet wordt beperkt.”

Naar het oordeel van het hof volgt uit deze wetsgeschiedenis dat de aftrekbeperking alleen niet van toepassing is, als de kosten feitelijk in de loonbelasting zijn betrokken.

Gerechtshof oordeelt over aftrekbeperking en werkkostenregeling (WKR)

Het gerechtshof volgt de redenatie van de Belastingdienst. De vergoedingen en verstrekkingen zijn ondergebracht in de werkkostenregeling (WKR) en zijn daardoor feitelijk niet in de loonbelasting betrokken. De aftrekbeperking is daarom van toepassing op kosten die als loon kwalificeren en via de WKR onbelast blijven.

Toepassing aftrekbeperking bij belast loon

Zoals beschreven is de aftrekbeperking niet van toepassing, als de vergoedingen en verstrekkingen feitelijk zijn onderworpen aan de loonbelasting. Dat doet zich bijvoorbeeld voor als een werkgever maaltijden verstrekt en de waarde van deze maaltijden (deels) als loon in natura voor de werknemers aanmerkt. Deze werkgever zal dan periodiek een overzicht moeten maken van wat hij voor kosten maakt in het kader van voedsel en wat hij bij de werknemers als loon in aanmerking neemt. Het verschil daartussen valt dan onder de aftrekbeperking en de rest niet. Een goede administratie is dus van groot belang.

Advies bij optimalisering werkkostenregeling (WKR) en werknemerskosten

De WKR is ooit ingevoerd als administratieve lastenverlichting. Zo ervaren de meeste werkgevers de regeling echter niet. Toch biedt de werkkostenregeling veel ruimte en mogelijkheden om fiscaal optimaal zaken te vergoeden/ verstrekken aan werknemers. Twijfelt u of de werkkostenregeling optimaal wordt toegepast? Of zit u met een vraag of probleem op het gebied van de aftrekbeperking voor kosten die via de WKR als loon onbelast zijn gebleven? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op.

 

Bronnen:

  1. Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 12 april 2023, ECLI:NL:GHSHE:2023:1202 (aftrekbeperking en loonkosten)

Lees ook onze artikelen over:

  1. De werkkostenregeling
  2. Door werkgever betaalde advieskosten werknemersparticipatie kunnen loon vormen
  3. De onbelaste reiskostenvergoeding in de WKR
  4. De thuiswerkvergoeding in de werkkostenregeling

 

Fiscale vraag?

Hebt u een fiscale vraag of deskundig fiscaal advies nodig? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.