Uiterlijk 30 september 2021 aanmelding webshopondernemers voor Unieregeling btw e-commerce

Webshopondernemers die vanaf het vierde kwartaal van 2021 gebruik willen maken van de Unieregeling en in één keer btw-aangifte willen doen over webshopverkopen in de EU, moeten zich vóór vrijdag 1 oktober aanmelden op Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dat meldt de Belastingdienst.

Webshopondernemers die in de tweede helft van 2021 meer dan € 10.000 verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland, moeten altijd de btw-tarieven van het land van de klant gebruiken. Zij kunnen kiezen om deze btw in de afzonderlijke EU-landen aan te geven óf om dit in één keer af te handelen.

Grens EU-omzet nu € 10.000

Met de nieuwe Europese btw-regels zijn de oude omzetdrempels per EU-land vervallen. Er is sinds 1 juli 2021 één grens van € 10.000 (exclusief btw) voor de totale omzet van goederen én digitale diensten bij particulieren in alle EU-landen buiten Nederland. Deze omzetgrens van € 10.000 gaat alleen dit jaar over de omzet in de tweede helft van 2021. In 2022 geldt de omzetgrens van € 10.000 voor de omzet in het gehele jaar bij particulieren in EU-landen buiten Nederland. Wie de grens van € 10.000 niet bereikt, kan op de huidige manier de Nederlandse btw blijven toepassen en aangeven.

Op dit moment hebben meer dan 7.000 webshopondernemers gekozen voor de Unieregeling en daarmee voor het EU-btw éénloketsysteem van de Nederlandse Belastingdienst, zo meldt de fiscus. Deze webshopondernemers doen voortaan elk kwartaal één btw-melding en btw-betaling over hun EU-verkopen. De Belastingdienst zorgt er vervolgens voor dat de btw in de andere EU-landen wordt gemeld en afgedragen.”

Aanmelden Unieregeling voor vierde kwartaal

Veel webshops voor particulieren maken in het vierde kwartaal traditiegetrouw de hoogste omzet van het jaar. De tijdige aanmelding is dus ook verstandig voor ondernemers die pas in november of december die € 10.000-grens overgaan. Daarom roept de Belastingdienst webshops op om nu al in te schatten of zij voor het einde van het jaar die omzetgrens bereiken en de nieuwe btw-regels voor hen gaan gelden.

Op de website van de Belastingdienst staat een hulpmiddel waarmee ondernemers kunnen checken hoe zij moeten omgaan met de btw over uw buitenlandse verkopen. De Europese Commissie heeft de database ‘Taxes in Europe’ (TEDB) opgezet waarin ondernemers kunnen opzoeken welke btw-tarieven in het buitenland gelden.

 

 

 

 

 

Bron: Belastingdienst