ROZ & coronacrisis

Het coronavirus heeft een flinke impact op ons land, vooral ook op ondernemers. Ben jij als ondernemer in financiële problemen geraakt door het coronavirus of dreig je in de problemen te raken? Neem dan contact op ROZ via dit contactformulier. Het kan zijn dat zij je kunnen helpen via het Bbz / de tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen. Daarnaast heeft het kabinet nog andere maatregelen getroffen voor het bedrijfsleven. 

Wat doet ROZ?

ROZ voert het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) uit voor bijna alle gemeenten in Twente en de Achterhoek. Deze regeling is bedoeld voor (startende) ondernemers met een levensvatbaar bedrijf, die tijdelijk financiële problemen ondervinden. Je kunt in aanmerking komen voor een inkomensaanvulling en/of bedrijfskrediet. Deze regeling wordt vanwege de coronacrisis uitgebreid en versoepeld.

Nieuwe maatregel tijdelijke inkomensondersteuning

Dinsdagavond 17 maart heeft het kabinet nieuwe maatregelen voor het bedrijfsleven en zzp’ers aangekondigd. Eén van die maatregelen is de tijdelijke inkomensondersteuning zelfstandigen.

BELANGRIJK:

 • Het ministerie van SZW bekijkt nog hoe deze maatregel zo snel en goed mogelijk ingevoerd kan worden. Zolang de exacte regelgeving nog niet bekend is, kan ROZ deze nog niet uitvoeren.
 • Deze nieuwe maatregel is niet voor jou van toepassing als je na 31 december 2019 gestart bent. Je kunt dan wellicht wel een beroep doen op het reguliere Bbz. Vul ook dan het contactformulier in.
 • Zodra ROZ meer informatie heeft ontvangen van het ministerie hierover, vind je dat op de webpagina van het ROZ.
 • Tot die tijd: Ben je ondernemer in het werkgebied* van het ROZ en heb je financiële problemen? Meld je! Vul het contactformulier in en zij houden je op de hoogte.

*ROZ voert het Bbz uit voor de gemeenten Almelo, Berkelland, Borne, Bronckhorst, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Lochem, Losser, Oldenzaal, Oost Gelre, Tubbergen, Twenterand, Wierden en Winterswijk.
Kom je niet uit één van de gemeenten waar wij voor werken? Neem dan contact op met de Bbz-afdeling van je eigen woongemeente.

Uitleg tijdelijke inkomensondersteuning

Er komt een tijdelijke voorziening voor tenminste 3 maanden voor inkomensondersteuning. Deze voorziening geldt voor zelfstandig ondernemers die tijdelijk financiële problemen krijgen, onder wie zzp’ers. Vanwege de bijzondere situatie wordt de bestaande Bbz-regeling op de volgende punten versoepeld en versneld:

 • De toets op levensvatbaarheid van je bedrijf wordt niet toegepast.
 • Je inkomen wordt aangevuld tot het sociaal minimum.
 • Je kunt de uitkering binnen 4 weken ontvangen, voor een periode van maximaal 3 maanden. Het is mogelijk een voorschot te ontvangen.
 • De uitkering hoeft later niet terugbetaald te worden. Het is een gift.
 • De hoogte van de uitkering hangt af van je inkomen en je huishoudsituatie, en bedraagt maximaal € 1.500 netto per maand.
 • Er vindt geen vermogens- of partnertoets plaats.
 • De versnelde procedure geldt ook voor aanvragen voor een lening voor bedrijfskapitaal tot maximaal € 10.157. Deze lening moet je wel terugbetalen, maar met de mogelijkheid tot uitstel van aflossingsverplichting. Ook wordt er een lager rentepercentage gehanteerd dan in de Bbz.