Reconstructie van kilometeradministratie voldoet: geen bijtelling prive-gebruik auto

Rechtbank Noord-Nederland beslist dat navorderingsaanslagen wegens privégebruik auto van tafel moeten omdat de gereconstrueerde rittenregistratie toch voldoet.

X is directeur/enig aandeelhouder van een bv, die hem in privé een auto ter beschikking stelt in de jaren 2015-2017. In 2019 stelt de Belastingdienst een boekenonderzoek in. Uit dat boekenonderzoek vloeien navorderingsaanslagen voort wegens het privégebruik van de auto. X houdt een rittenregistratie bij maar die is in 2019, een week na de aankondiging van het boekenonderzoek, uit de auto gestolen. X reconstrueert aan de hand van onderliggende gegevens de rittenregistratie. De inspecteur accepteert de reconstructie niet.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de door de Belastingdienst geconstateerde verschillen in afgelegde kilometers volgens de reconstructie en volgens Google Maps en de ANWB-routeplanner onterecht zijn. Met de reconstructie heeft X overtuigend aangetoond dat hij de auto in de jaren 2015-2017 telkens voor niet meer dan 500 km heeft gebruikt. De Belastingdienst krijgt van de rechtbank een behoorlijke tik op de vingers. Zo hoeft X niet de in privé bezochte adressen te vermelden.