Fiscale voordelen EIA en MIA 2016

Wat zijn de subsidiekansen voor uw projecten in de gebouwde omgeving in 2016? Hier vindt u de belangrijkste wijzigingen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA) en Milieu Investeringsaftrek (MIA) in 2016. Op 30 december 2015 zijn beide regelingen gepubliceerd. U kunt ook in 2016 profiteren van fiscale subsidie op energiezuinige en milieuvriendelijke investeringen. Wij kunnen u uiteraard daarmee van dienst zijn. Neem contact op met onze fiscalist Marc Oude Oosterik (m.oudeoosterik@civra.nl) of onze adviseurs.

Energie Investeringsaftrek(EIA) 2016

Doel van deze regeling is om energiebesparing en de inzet van duurzame energie door het Nederlandse bedrijfsleven te stimuleren. De EIA biedt u als ondernemer een fiscaal voordeel als u investeert in energiebesparende bedrijfsmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompsystemen, warmeterugwinningssystemen, LED-verlichting, HR-glas en verlichting- en of klimaatbesparingssystemen. Daarnaast komen energiezuinige processen, transportmiddelen en duurzame energieprojecten in aanmerking.

Opvallend en belangrijkste wijzigingen EIA 2016:

  • Het aftrekpercentage van de Energie Investeringsaftrek stijgt van 41,5% naar 58%. Daarmee stijgt uw gemiddelde netto voordeel van circa 10% naar 14%!
  • Voor veel investeringen die in 2015 gestimuleerd worden, geldt dat ook weer in 2016.
  • De regeling Investeringssubsidie duurzame energie omvat technieken die ook in de Energie Investeringsaftrek voorkomen. De regelingen ISDE, SDE+ en EIA mogen niet gecumuleerd worden.

Milieu Investeringsaftrek (MIA) 2016

De MIA regeling stimuleert ondernemers die investeren in duurzame gebouwen en milieuvriendelijke producten en processen. Op het onderdeel milieuvriendelijke gebouwen wordt in 2016 wederom de nieuwbouw en renovatie van milieuvriendelijke gebouwen fiscaal gestimuleerd. Ook dit jaar zien wij de keurmerken BREEAM, GPR Gebouw, LEED, Gebouw volgens Keurmerk Slimbouwen en Zeer Duurzaam Utiliteitsgebouw volgens de maatlat Groen Financiering terug op de Milieulijst. Voor een aantal keurmerken zijn er gunstige wijzigingen.