Actiepunten btw en Brexit vanaf 1 januari 2021

Zoals bekend, wordt het Verenigd Koninkrijk (VK) vanaf 1 januari 2021 beschouwd als een derde land. Indien u als btw-ondernemer handeldrijft met het VK, wordt u daardoor geconfronteerd met andere btw-regelingen. Waar moet u op letten?

Btw-ondernemers die vanaf 1 januari 2021 handeldrijven met het VK, zullen geconfronteerd worden met andere btw-regelingen, namelijk met invoer en uitvoer. Er zijn een aantal aspecten waarop u moet letten nu het VK wordt beschouwd als een derde land.

Teruggave in VK betaalde btw

Voor 1 april 2021

U moet voor 1 april 2021 de door u in 2020 in het VK betaalde btw via de portal van de Nederlandse Belastingdienst terugvragen.

Facturen na 1 januari 2021

Vanwege de Brexit kan de in het VK betaalde btw op facturen gedateerd na 1 januari 2021 niet meer teruggevraagd worden via de portal bij de Nederlandse Belastingdienst. Om deze btw terug te vragen moet u zich rechtstreeks aanmelden bij de belastingdienst in het VK.

Artikel 23-vergunning

Bij inkoop goederen in het VK

Als u een artikel 23-vergunning aanvraagt, mag u de btw bij invoer van goederen aangeven in de btw-aangifte bij vraag 4a, in plaats van dat de btw direct bij invoer verschuldigd is. Dit levert u dus een liquiditeitsvoordeel op.

Aanvraag

De aanvraag kan ingediend worden bij het belastingkantoor waar u als btw-ondernemer onder valt. Voor een artikel 23-vergunning gelden de volgende eisen:

  • de btw-ondernemer woont in Nederland of is daar gevestigd;
  • de btw-ondernemer importeert regelmatig goederen uit niet-EU-landen;
  • de btw-ondernemer voert een aparte administratie, waaruit blijkt hoeveel btw er bij import verschuldigd is;
  • de btw-ondernemer doet per maand of per kwartaal btw-aangifte.
EORI-nummer

Bij de douane

Als Nederlandse btw-ondernemer heeft u vanaf 1 januari 2021 een EORI-nummer nodig om zaken te doen met btw-ondernemers in het VK. Als u nog geen EORI-nummer heeft, kunt u dit aanvragen bij de Nederlandse douane.

Aangiftesoftware

Daarnaast doet u er verstandig aan om na te gaan of de aangiftesoftware die u gebruikt, moet worden aangepast, zodat er douaneaangiften (voor zowel invoer als uitvoer) kunnen worden gedaan. U kunt ook contact opnemen met een softwareleverancier, die dergelijke speciale douanesoftware kan leveren.

AEO-vergunning

Certificering

De douane stelt zich doorgaans soepeler op tegenover btw-ondernemers met een AEO-certificering. Zo worden er bijv. minder fysieke en documentcontroles uitgevoerd. Ook door buitenlandse handelspartners wordt steeds vaker gevraagd of de ondernemer met wie zij zakendoen over een AEO-certificering beschikt. Tip: De beschikking over een AEO-certificering kan dus de aantrekkelijkheid als internationale handelspartner vergroten. Let op! Let wel op dat een AEO-certificering verplichtingen meebrengt, zoals het regelmatig evalueren van douaneprocessen en waar nodig actie ondernemen om aan de vele regels te voldoen. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Belastingdienst met de zoekterm: Authorised Economic Operator.